Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista. Partiota monipuolisempaa harrastusta saa hakea.
Tavoitteellinen kasvatusjärjestö
Partion tavoitteena on kasvattaa persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia sekä itsenäisesti ajattelevia paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäseniä. Partion tavoitteet ja päämäärät pyritään saavuttamaan monipuolisen tekemisen kautta. Kaiken ytimessä on yhdessä tekeminen ja oppiminen. Lue tarkemmin partion arvoista ja ihanteista.
Kaikille avointa
Partio on kaikille avoin harrastus kieleen, uskontoon ja taustaan katsomatta. Partion harrastamisen kynnystä halutaan jatkuvasti madaltaa. Partiossa on esimerkiksi käynnissä 100 uutta tapaa -projekti, jonka tavoitteena on tehdä partiosta yhä avoimempi harrastus.
Partiossa edistetään myös nuorten osallistumista päätöksentekoon kaikilla tasoilla.
Mitä partiossa tehdään?
Partiolaiset kokoontuvat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista – ja samalla pidetään hauskaa! Taidot ja tehtävät kasvavat vähitellen iän myötä.
Samalla valmistaudutaan retkiin, kisoihin, leireihin ja vaelluksiin. Retket ovat päivän tai viikonlopun mittaisia tapahtumia, jolloin mennään usein luontoon. Leirit ovat yli kolme päivää kestäviä tapahtumia, joita järjestetään etenkin kesällä.
Partiossa
- tutustutaan uusiin ihmisiin
- retkeillään luonnossa, metsässä ja vesillä – Suomessa ja ulkomailla
- yövytään teltassa tai mökissä kesällä ja talvella
- osallistutaan erilaisille leireille
- leikitään ja lauletaan kavereiden kanssa
- opitaan kokemisen ja tekemisen kautta
- päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta
- harjoitellaan johtamistaitoja
- kokoonnutaan viikottain oman ryhmän kanssa
- saadaan kansainvälisiä kokemuksia